Couperose

schoonheidssalon-soraya-couperoseCouperose is vervelend, maar ongevaarlijk. Het lijkt alsof men bloost, doordat de wangen continu rood verkleurd zijn. Vaak is ook de neus rood en soms zit couperose tevens op het voorhoofd en een gedeelte van de kin. Maar couperose kan behandeld worden.

Wat is couperose?

De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress kunnen deze vaatjes uitzetten, waardoor een rode gelaatskleur ontstaat.

Spontaan

Bij iemand die gevoelig is voor couperose zetten de haarvaatjes soms ook uit onder invloed van bijvoorbeeld warme dranken en voedsel, bepaalde kruiden en alcohol. Na een tijdje blijven de haarvaatjes continu uitgezet. Dit verklaart de fijne adertjes en de algemene roodheid in het gezicht. Couperose is dus een toename van die kleine bloedvaatjes.

Hoe deze toename van de bloedvaatjes ontstaat, is niet geheel bekend. Vaak is het erfelijk bepaald. Ook kan couperose een gevolg zijn van rosacea, een veelvoorkomende ontstekingsreactie van de huid. Maar in veel gevallen treedt couperose spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen.

Leefregels

Couperose is niet te genezen, maar je kunt het wel enigszins voorkomen.
– Vermijd grote temperatuurschommelingen. Hierdoor lok je couperose uit. Ook sauna en bubbelbaden kunnen couperose uitlokken of verergeren.
– Let op je voeding. Sommige voedingsproducten kunnen couperose uitlokken, doordat de bloedvaatjes uitzetten. Denk hierbij aan alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken.
– Behandel je gezicht met zachte producten. Gebruik geen reinigingsproducten die zeep bevatten. Let er op dat het water waarmee je je gezicht wast niet te warm of te koud is.
– Zorg ervoor dat je dagelijks een zonbeschermingscrème gebruikt. Zonneschade kan couperose verergeren.
– Het is een goede gewoonte om je huid af en toe te scrubben om de dode huidcellen te verwijderen. Heb je last van couperose, dan is het van belang dat je een zeer milde scrub gebruikt.
– Wees voorzichtig met sporten. Excessieve krachtsinspanning is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
– De zonnebank is uit den boze bij couperose. Wil je toch een gezond kleurtje, gebruik dan een zelfbruinend product of een getinte dagcrème.

Hoe wordt het behandeld?

Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen kunnen couperose zelfs uitlokken of verergeren. Wees hier dus voorzichtig mee.
Sinds enkele jaren is het mogelijk om couperose met laser te behandelen. De volgende lasers en lichtbronnen zijn geschikt voor behandeling van couperose:
– pulseddye laser
– KTP-laser
– flitslampen (bijv. LHE)

Alhoewel couperose dus niet te genezen is, zijn er wel een aantal behandelmethoden waarvoor geldt dat de een er baat bij heeft en de ander minder of niet.

Crèmes

Met de juiste huidverzorging kun je voorkomen dat de roodheid toeneemt. Er zijn diverse milde en hydraterende crèmes op de markt, die een kalmerende en verzachtende werking hebben en helpen de kwetsbare huid te beschermen.

Make-up

Een groene consealer camoufleert een rode huid het beste. Ook foundation mag, maar zorg ervoor dat deze niet te agressief is voor je huid.
In de salon adviseren wij u graag over de mogelijkheden die de salon u aan behandelingen en thuisverzorging te bieden heeft.

Bron: Gezondheidsnet